SÅ HÄR FÅR DU BÄTTRE BETALT
Alla vill naturligtvis få så bra betalt som möjligt när de säljer sin bostad. Vi är ganska säkra på att det gäller dig också. Därför vill vi föreslå ett par saker som kan vara bra att tänka på innan du ger dig i kast med försäljningen.
VÄLJ EN ENGAGERAD MÄKLARE
Det här är kanske det viktigaste rådet vi kan ge den som vill få bästa möjliga pris vid en försäljning. På 08 Hem Mäklarna är vi där för dig genom hela säljprocessen och ser det som självklart att din bostad ska visas på absolut bästa sätt. Vi använder en beprövad framgångsrik arbetsmetod. Och vi gör allt för att ta hand om alla spekulanter för att generera de bästa buden. Det är vårt engagemang som hjälper dig göra en snabb, trygg och lönsam affär.
Renovera innan försäljning?
Vid behov kan det vara en god idé att renovera delar av bostaden för att öka dess värde. Här är det viktigt att avgöra om en renovering gör mer på priset än vad själva renoveringen kostar. Vi hjälper dig gärna med råd och tips kring renoveringar och kan rekommendera hantverkare om du behöver professionell hjälp.
Styla bostaden?
Självklart är det viktigt att visa upp sin bostad från dess bästa sida på en visning. Vi hjälper alla våra kunder med stylingtips tidigt i försäljningsprocessen. En bra början kan vara att inte ha allt för mycket möbler och personliga saker framme. Många tycker om att skapa sig egna bilder av hur det kan komma att se ut när de själva ska bo där.
Välj rätt pris från början
Det är ingen idé att gå ut med vare sig ett för högt eller lågt pris när man säljer en bostad. Det kan snarare försvåra försäljningen och göra att den tar längre tid. På 08 Hem Mäklarna gör vi alltid en grundlig analys av försäljningar i ditt område och är alltid uppdaterade om rådande marknadsläge. Erfarenhetsmässigt vet vi att vår arbetsmetod ger nöjdare kunder, snabbare försäljningar och högre pris.
FOTOGRAFERING AV DIN BOSTAD
Vi vet hur viktigt det är med bra foton i en bostadsannons. Därför använder vi professionella fotografer som kan framhäva det allra bästa med din bostad och locka spekulanter till att komma på visningen.
Inför fotograferingen
Ljust och fräscht är något av en klyscha, men vid fotograferingen stämmer det verkligen. Se till att släppa in så mycket ljus som möjligt i bostaden vid fotograferingen, och välj en tidpunkt på dagen då det är som mest ljus. Har man möjlighet till framförhållning är det bra att passa på att fotografera bostaden under sommarhalvåret, även om man planerar att sälja senare under hösten eller vintern. Självklart går det även, med rätt belysning och våra duktiga fotografer, att få riktigt bra bilder under vintern.
Homestyling
Allra oftast lönar det sig att lägga ner både tid och pengar på att förbereda bostaden inför försäljning. Mycket kan man göra själv, med hjälp av våra tips och råd som du finner i dokumentet Homestyla din bostad själv. Eller så väljer man att gå ”all in” och anlita en professionell homestylist som gör jobbet åt dig. Våra mäklare har ofta lokala samarbeten med homestylister.
Personliga saker
Det kan vara en svår balansgång att få bostaden att kännas hemtrevlig men samtidigt inte för personlig så att de potentiella köparna av din bostad får svårt att föreställa sig själva boendes där. Så plocka gärna undan privata saker såsom fotografier, tandborstar etc. men plocka inte undan alltför mycket av inredningen så det istället känns sterilt och ovälkomnande.
Frukt och växter
Det finns en anledning till att man ofta ser fruktskålar och blombuketter i bostadsannonser. Det skapar en hemtrevlig känsla och ger liv och stämning i bilderna.
Undvik julpynt etc.
Plocka undan säsongsbetonad inredning såsom jultomtar och adventsstjärnor före fotograferingen. Det är inte alla bostäder som säljs direkt, och bara det hinner passera några veckor så blir det ”fel” med julpynt i januari.
Checklista
Ta gärna del av vår Checklista inför fotografering, där vi samlat våra bästa tips och råd.
Drönarbilder
Många av våra lokala mäklarkontor har samarbeten med fotografer som tar drönarbilder/ flygfoton. Ligger din bostad nära vacker natur eller vatten är drönarbilder nästan en självklarhet för att framhäva detta redan i bostadsannonsen. Men drönarbilder blir allt vanligare och många väljer att ta flygbilder för att visa bostadens närhet till skola, kommunikationer, närbutik etc.
3D-bilder
Med hjälp av 360-graders fotografering så kan vi visa upp din bostad online. Spekulanterna kan ”gå in” i rum för rum och röra sig på alla de ytor de vill se. Till och med gå fram till fönstret och titta ut. Filmerna används för att ge hela bilden av exempelvis ett hus eller en lägenhet till salu, som en virtuell visning.
Inför fotograferingen vill man att bostaden ska vara i toppskick, och det kan vara svårt att komma ihåg allt. Därför har vi satt ihop en checklista till hjälp.
γ Rensa bort skor och ytterkläder
γ Snygga till i garderoben och på hatthyllan
Badrummet
γ Rengör handfat och toalett noga
γ Rengör dusch och/eller badkar
γ Putsa speglar och kranar
γ Rengör kakel
γ Rensa bland flaskor och saker
γ Byt handdukar
Köket
γ Plocka undan på bänkar och bord
γ Rensa bort onödiga köksmaskiner som står framme
γ Gör rent utanpå kyl och frys (rensa även bort magneter och kom ihåg-lappar)
γ Putsa kranar och fläktkåpa
γ Putsa fönster
γ Se till att ha färska frukter och fräscha växter
Sovrummen
γ Bädda rent och snyggt
γ Se till att inga kläder ligger framme
γ Snygga till i garderoben
γ Vädra ut
γ Putsa fönster
γ Rensa bort överflödiga saker
Vardagsrummet
γ Plocka undan överflödiga möbler och saker i t.ex. bokhyllor och på soffbord
γ Putsa fönster
γ Dekorera soffan med kuddar och ev. plädar
γ Se till att ha fräscha växter
Arbetsrummet
γ Se till att det är ordning och reda bland papper och sladdar
γ Putsa fönster
Tvättstugan
γ Plocka undan tvätt
γ Rensa tvättkorgen
γ Plocka och torka av bänkar, fria ytor och maskiner
Förråd, vind & källare
γ Rensa och snygga till på hyllor
γ Skapa fria ytor på golvet
Tomten
γ Städa bort ev bråte
γ Klipp gräset
γ Snygga till i rabatter och klipp häcken
γ Gör fint på ev. altan/uteplats
γ Skotta om det har snöat
Generellt
γ Göm undan de sladdar som går
γ Se till att alla lampor fungerar
γ Släng/byt ut hängiga växter
γ Plocka undan spår efter ev. husdjur såsom matskål och sandlåda
γ Rensa bort saker och möbler som belamrar
γ Ställ undan personliga foton och dylikt
γ Reparera/byt ut enklare inrednings–detaljer som är trasiga
γ Dra upp persienner och dra isär gardiner END
HOMESTYLA DIN BOSTAD SJÄLV
Många vill göra sitt hem nt inför försäljningen, men kan eller vill inte anlita en homestylist. Inga problem! Vi har tips på vad du ska tänka på när du gör jobbet själv.
Målgrupp
Prata med din mäklare om vilken sorts person/-er ni tror kommer att vara intresserad av bostaden, och anpassa inredningen och stylingen därefter.
Enhetlighet
Försök att hålla samma stil genom hela bostaden, det skapar harmoni. Blanda inte heller för många mönster och färger, och ta bort över ödiga saker och möbler som inte tillför något eller skapar oreda.
Rum för rum
Gå igenom varje rum i din bostad och försök att betrakta bostaden ur en potentiell köpares perspektiv.
I hallen skapas det första intrycket av bostaden. Se till att rensa bland ytterkläder och skor och behåll bara de allra naste. Ha gärna en ny, fräsch dörrmatta och ställ fram blommor om det finns utrymme. Belysning är också viktigt. Det ska kännas välkomnande. Är hallen väldigt mörk kan du tjäna på att måla om den i en ljus kulör.
I badrummet kan man göra mycket för att skapa ett gott intryck med na handdukar, mattor, gröna växter, lyxig tvål och doftljus. Plocka bort askor och burkar och städa i badrumsskåpet – visningsbesökare öppnar och tittar. Tvättkorg och papperskorg kan också ställas bort för att skapa rymd.
Köket ska inbjuda till både inspirerande matlagning och social aktivitet. Är köket slitet lönar det sig oftast att lämna skåpsluckor på omlackering samt byta ut bänkskiva och beslag. Stylingmässigt, försök att skapa så stora arbetsytor som möjligt, ställ fram en fruktskål, färska gröna örter och varför inte en n kokbok. Rensa kylskåpsdörren från magneter och kom-ihåg-lappar och städa även inuti kylskåpet. Köksskåp och lådor är också av intresse för spekulanterna, så se till att det är städat även där.
I vardagsrummet vill vi släppa in så mycket ljus som möjligt. Dra isär gardinerna så mycket det går, och undvik för stora växter och annat i fönstren som blockerar ljuset. Skapa rymd i rummet genom att flytta bort ev. skrymmande möbler. Dekorera so an med kuddar och plädar, ställ fram snittblommor, ljusstakar och stilleben på utvalda platser.
Se till att bokhyllor är städade. Finns det trägolv i vardagsrummet (och resten av bostaden) som är slitet, så kan man vinna en hel del på att slipa och lackera om golvet.
I sovrummet vill vi ha lugn och ro. Sängen ska såklart vara bäddad och glöm inte överkastet. Satsa på harmoniska färger och mönster med ett par accentfärger på t.ex. kuddar och övriga inredningsdetaljer. Se över möbleringen så det inte är för trångt. Kanske kan en klädhängare eller stol flyttas bort.
Ett barnrum ska inbjuda till lek, god sömn och kanske läxläsning. Rensa och organisera men behåll fantasin med färger och en del leksaker.
I arbetsrummet ska det var ordning och reda. Rensa bland papper, pärmar etc. Töm papperskorgen och göm undan sladdar.
Även i tvättstugan är det viktigt att skapa ytor. Göm undan all tvätt, både smutsig och ren. Ställ undan torkställning, strykbräda och tvättkorg. Dekorera med t.ex. na burkar för tvättmedel, gröna växter och handdukar.
I t.ex. förråd, garage och källare ska man rensa så mycket som möjligt (vilket man ju ändå ofta gör i samband med flytt). Även om det är biytor så uppskattar spekulanter detta extra utrymme.
Bor du i hus kan du, redan innan spekulanterna kliver in genom dörren, ge dem ett positivt första intryck genom att pi a till trädgård och/eller uteplats. Ställ fram krukor med fina välkomnande blommor, klipp gräsmattan, rensa ogräs i rabatterna, se över utebelysningen och skotta snö. Göm även undan soptunnor.
VISNING AV DIN BOSTAD
Visningen är en av de viktigaste delarna i en bostadsförsäljning. Det är här spekulanterna får ett verkligt intryck av bostaden, och mäklaren har möjlighet att visa den från sin bästa sida.
Det finns mycket du som säljare kan förbereda själv, för att visningen ska bli så lyckad som möjligt, men låt mäklaren ta hand om själva visningen. Spekulanterna känner sig mer bekväma och får ett bättre intryck av bostaden om säljaren inte är på plats.
Planering
Oftast planeras visningen en eller ett par veckor efter det att bostaden lagts ut till försäljning. Detta för att man ska hinna nå ut till så många spekulanter som möjligt, via bostadsannonsen. Det är vanligt att man har en helgvisning och en ytterligare visning en vardagskväll, men det kan variera.
Typ av visning
Antalet och typ av visningar varierar beroende på bostadstyp, bostadens läge och mäklarens strategi.
I framförallt större städer är det vanligt med öppna visningar, dit alla är välkomna utan föranmälan.
Bokade visningar är också vanligt förekommande. Då måste spekulanter anmäla sig till mäklaren i förväg. Mäklaren har då kontroll över hur många och vilka som kommer.
Är efterfrågan stor och många spekulanter anmält intresse, hålls ibland även förhandsvisningar. De äger i så fall rum före den öppna visningen. Det är inte alltid som förhandsvisningar annonseras. Finns det intresserade spekulanter som inte kan delta på den ordinarie visningen, eller vill se bostaden igen, arrangerar mäklaren ibland privata visningar för dessa.
Visa en tom bostad?
Det är svårt att visa en tom bostad, intrycket blir ödsligt och kallt. Hemtrevnaden är borta och kvar finns bara märken efter tavlor och andra skavanker.
En tom bostad är svårare att sälja och ger ofta lägre pris, visar erfarenheten. Har man möjlighet så kan man vinna på att homestyla bostaden, antingen själv eller med hjälp av ett pro s. Prata med din fastighetsmäklare för att få råd kring detta.
Så går det till
Vid visningen får mäklaren möjlighet att på plats visa, svara på frågor och lyfta fram det bästa med bostaden. Spekulanterna får tillfälle att se sig om i bostaden och få svar på sina frågor. Mäklaren samlar även in intresseanmälningar och efter varje visning blir du informerad av mäklaren om hur det gått.
Anlitar du en ERA-mäklare får du som säljare tillgång till Mina Sidor, där du kan se antalet visningsbesökare, följa mäklarens arbete, samt se statistik över antal besök på Hemnet, Boneo etc.
Oanmälda spekulanter
Ibland går det inte att undvika att det plötsligt knackar på dörren och där utanför står en oanmäld spekulant. Har du tid och möjlighet, visa gärna bostaden i annat fall hänvisa till mäklaren, så att de kan komma överens om en lämplig tid för visning och lämna svar på alla frågor om pris, lån och tillträde.
Tips och råd
En ren, välstädad och välkomnande bostad ökar markant bostadens attraktionsvärde. Med mycket små medel kan du skapa en positiv känsla omkring din bostad. Fräscha blommor, frukt och rätt belysning skapar bra förutsättningar. Har du en öppen spis kan en varm och välkomnande brasa göra underverk. Har du katt eller hund bör du se till att dessa inte är hemma vid visningen. Det finns köpare som undviker att gå på visningar där det finns hundar och katter. Ett skäl till detta är naturligtvis problem med allergier eller rädsla för vissa djur.
BRA ATT VETA OM BUDGIVNING
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av dem bägge. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav.
Mäklarens roll vid en försäljning
Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter. Budgivningen är inte reglerad i lag. Det finns inga i lag bestämda regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivningen kan ske på många olika sätt. Ofta uppstår en budgivning spontant när det finns flera spekulanter på ett objekt.
Olika former av budgivning
I praktiken sker budgivningen oftast enligt två olika modeller. Vid s.k. sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna sina bud, vanligtvis skriftligen. Mäklaren redovisar buden för säljaren. Spekulanterna informeras inte om varandras bud. Vid s.k. öppen budgivning lämnas bud till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra.
Säljaren bestämmer över budgivningen
Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren om det ska vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Men säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den.
Mäklarens upplysningar om budgivningen
Spekulanterna ska informeras om hur en eventuell budgivning kommer att gå till. Alla har rätt att få veta vilka förutsättningar som gäller och att få sakliga och korrekta uppgifter. Om säljaren har ställt upp vissa villkor för försäljningen, ska mäklaren informera spekulanterna om det.
Säljaren bestämmer till vem han vill sälja och till vilket pris
Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen, vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare.
Säljaren kan närsomhelst avbryta en påbör-
jad försäljning
Det gäller även om han eller hon tagit hjälp av en mäklare. Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte att sälja, inte ens om det är skriftligt, och kan när som helst ångra sig innan köpekontrakt skrivits.
Mäklaren får inte fatta egna beslut i fråga om försäljningen
Mäklaren kan inte ge några löften till någon om att få köpa utan ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.
Mäklaren måste alltid vidarebefordra bud
Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort; det kan inte mäklaren göra.
Mäklaren behöver inte ge en spekulant möjlighet att bjuda över någon annans bud
Eftersom det är säljaren som helt bestämmer över budgivningen har en spekulant ingen ovillkorlig rätt att få bjuda över ett lämnat bud. Men oftast ligger det i säljarens intresse att mäklaren låter spekulanterna höja sina bud. Spekulantens rättigheter under budgivningen.
- Vem som helst kan ge ett bud muntligt eller skriftligt.
- Mäklaren och säljaren kan dock kräva att budet preciseras till ett bestämt belopp.
- Att en spekulant har lämnat det högsta budet ger inte honom eller henne någon rätt att få köpa.
- En spekulant kan i sitt bud förena priset med olika villkor.
- Den som lämnar ett bud är inte juridiskt bunden att stå kvar vid det; inte ens om det lämnats skriftligen.
- En spekulant kan inte räkna med att få fortlöpande information av mäklaren om hur budgivningen och försäljningen fortskrider.
- En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som lämnats eller vilka villkor som diskuterats med andra spekulanter.
Information till spekulanter efter avslutad budgivning
En spekulant har inte rätt att få annan information än att han eller hon inte fått köpa. Fastighetsmäklarinspektionen är en statlig myndighet som har tillsyn över de registrerade fastighetsmäklarna.
Fastighetsmäklarinspektionen, FMI
UNDERSÖKNINGSPLIKT BOSTADSRÄTT
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Bostadsrätten ska efter köpet stämma överens med vad som avtalats mellan köpare och säljare samt vad köparen har fog att förvänta sig; sett i ljuset av bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Reglerna om fel i bostadsrätt finns i köplagen (eftersom en bostadsrätt är lös egendom) men vid prövning av fel och felansvar hämtas ofta inspiration från reglerna i jordabalken. En del av reglerna har också bildats genom praxis, efter att tvister om fel och felansvar har prövats av domstol.
Köparens undersökningsplikt
Köparens undersökning av bostadsrätten möjliggörs i regel genom att en visning av bostaden genomförs. Om köparen före sitt köp har genomfört en undersökning, får köparen inte i efterhand såsom fel åberopa vad som borde ha märkts vid undersökningen. Om köparen uppmärksammar något vid sin undersökning, och inte själv kan dra någon slutsats av detta, måste köparen gå vidare; t.ex. genom att anlita en sakkunnig, för att fullgöra sin undersökningsplikt. Annorlunda beskrivet kan köparen inte i efterhand åberopa något som ett fel, om det kan konstateras att omständigheten hade upptäckts om en sådan undersökning som varit påkallad hade genomförts.
Köparen bör också tänka på att säljaren inte ansvarar för fel eller brister som köparen borde ha räknat med eller borde förväntat sig.
Skulle t.ex. ett fel uppstå på någon av lägenhetens vitvaror kan det vara något köparen bort räkna med, med hänsyn till dess ålder och beräknade livslängd.
Köparens skyldighet att undersöka omfattar inte enbart bostadsrätten utan även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör granskas, t.ex. om föreningen ska genomföra större renoveringar, höja sina avgifter eller liknande. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför ingå i köparens undersökning, liksom genomgång av stadgarna och senaste årsredovisningen.
Säljarens skyldigheter och betydelsen av att bostadsrätten överlåts i befintligt skick
För att säljaren ska bli ansvarig för ett påstått fel, när bostadsrätten säljs i befintligt skick, krävs att omständigheten innebär att bostadsrätten är i väsentligt sämre skick än vad köparen med hänsyn till ålder, pris, användning och övriga omständigheter med fog kunnat förutsätta. Att bostadsrätten överlåts i befintligt skick kan alltså beskrivas som en form av ansvarsbegränsning för säljarens del.
Emellertid åvilar det säljaren att upplysa om väsentliga förhållanden rörande bostadsrätten. Även om bostadsrätten sålts i befintligt skick, kan den alltså anses vara felaktig om säljaren före köpet har undanhållit omständigheter av betydelse för köparen. Om säljaren på detta sätt handlat i strid mot tro
och heder, kan säljaren inte invända att köparen brustit i sin undersökningsplikt. Det ligger alltså i säljarens eget intresse att upplysa köparen om fel eller symptom på fel som säljaren känner till – eller misstänker. Det som säljaren redovisat kan i normalfallet inte senare åberopas av köparen som fel.
Vidare ansvarar säljaren för utfästelser säljaren lämnar. Utfästelser kan också innebära att köparens skyldighet att undersöka visst förhållande minskas som följd av en sådan. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock inte som utfästelser.
Avtalsfrihet
Denna information beskriver, kortfattat, den ansvarsfördelning som enligt lag gäller mellan köpare och säljare. Emellertid råder avtalsfriheti frågan om ansvarsfördelningen vilket innebär att parterna kan avtala om en annan fördelning än den som beskrivits ovan. Som exempel kan nämnas när en säljare friskriver sig från ansvar genom en friskrivningsklausul, eller när en dolda fel-försäkring tecknas för objektet.
VIKTIG INFORMATION VID KÖP AV FASTIGHET
MÄKLARENS ROLL VID EN FÖRSÄLJNING
Mäklarens uppgift är att vara en opartisk mellanman
som ska tillvarata både säljarens och köparens intresse. Uppdraget ska utföras omsorgsfullt och i enlighet med fastighetsmäklarlagen och god fastighetsmäklarsed. De uppgifter som mäklaren lämnar om fastigheten baseras huvudsakligen på information från säljaren samt officiell fastighetsinformation och kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Ansvaret för eventuella fel och brister ligger därför normalt inte hos mäklaren. Säljaren kan däremot bli ansvarig för fel enligt vad som anges nedan. Mäklaren har inte heller någon undersökningsplikt i vanlig mening. Däremot har mäklaren en skyldighet att upplysa köparen om sådant som mäklaren har iakttagit eller annars känner till eller med hänsyn till omständigheterna har särskild anledning att misstänka om fastigheten och som kan antas ha betydelse för en köpare.
UTGÅNGSPUNKT FÖR ANSVARSFÖRDELNINGEN VID ÖVERLÅTELSE AV FASTIGHET
Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig under kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p.g.a fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d.v.s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten-, avlopps-anläggningar, sprickbildningar i fasad, grundmur samt skorstensstock. Om köparen upptäcker fel vid sin undersökning, symtom på fel i fastigheten eller om fastigheten är över huvud taget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna. Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ”förväntat sig” med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Hen bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder till och med kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.
ANLITANDE AV BESIKTNINGSMAN
Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita en så kallad besiktningsman eller annan sakkunnig. Detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen själv inledningsvis undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Vanligtvis omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar och så vidare varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning.
SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET
Säljaren har ingen generell upplysningsskyldighet. Under vissa omständigheter kan säljaren dock hållas ansvarig för sådana fel som säljaren känt till och underlåtit att upplysa om. Sådant ansvar kan framförallt uppkomma om omständigheterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett visst förhållande och säljaren vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande. Överlag ligger det också i säljarens intresse att upplysa köparen om de fel eller symtom som han eller hon känner till eller misstänker finns. Det som redovisas av säljaren är inte längre dolt och kan därför i normalfallet inte senare åberopas som fel av köparen.
FRISKRIVNING
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträ ande viss funktion.
SÄLJARANSVARSFÖRSÄKRING
Genom säljaransvarsförsäkring (även kallad Dolda fel-försäkring) finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparens rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.
VILKEN EGENDOM INGÅR I KÖPET?
I samband med försäljning av en fastighet uppstår ibland frågor om vilken egendom som ingår i köpet. Normalt sett finns det två typer av tillbehör som kan ingå i köpet, fastighetstillbehör och byggnadstillbehör. Fastighetstillbehör är byggnader (exempelvis boningshus, lekstugor och växthus), ledningar, stängsel och andra anläggningar som har tillförts inom fastigheten för stadigvarande bruk.
Även träd och andra växter anses ofta vara fastighetstillbehör. Byggnadstillbehör är föremål som byggnaden blivit försedd med av fastighetsägaren, och som är ägnade för stadigvarande bruk. Föremålet skall normalt sett vara till nytta oavsett vem som äger eller nyttjar fastigheten. Exempel på sådan egendom som i regel följer med byggnaden är spis, spisfläkt, kyl, frys, tvättmaskin, platsbyggda hyllor, toalett- och badrumsinredning. Det finns alltid möjlighet för säljaren och köparen att komma överens om att en viss egendom ska ingå eller inte ingå i ett köp. Vid osäkerhet om vilken egendom som ska ingå i köpet bör parterna klargöra detta innan köpekontraktet undertecknas.
KÖPARENS FINANSIERING OCH BOENDEKOSTNADSKALKYL
Det är viktigt att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Saknas ett giltigt lånelöfte så hjälper gärna mäklaren att förmedla kontakt med en bank så att du kan delta vid en eventuell budgivning. Vanligtvis räcker ett skriftligt lånelöfte från banken. Men observera att ett lånelöfte i princip alltid är villkorat av att köparens ekonomiska förutsättningar inte förändras. Om köparens situation förändras kan banken normalt sett återkalla lånelöftet. Ett annat vanligt villkor för lånelöftet är att köparen ska sälja sin nuvarande bostad. Ansvarig mäklare erbjuder dig som ska köpa bostad en skriftlig och individuell boendekostnadskalkyl. Fråga ansvarig mäklare för mer information om detta.
ENERGIDEKLARATION
Enligt lagen om energideklaration för byggnader ska säljaren vid försäljning av ett hus se till att det finns en upprättad energideklaration som inte är äldre än tio år. Energideklarationen ska uppvisas för spekulanter och överlämnas till den slutgiltige köparen. Säljaren ska även ange uppgifter om byggnadens energiprestanda vid annonsering. Om energideklaration saknas kan Boverket förelägga fastighetsägaren att upprätta en sådan och föreläggandet kan även förenas med vite. Dessutom har köparen rätt, inom sex månader från tillträdet, att beställa en energideklaration på säljarens bekostnad.
BUDGIVNING, FRI PRÖVNINGSRÄTT OCH FORMKRAV
Finns flera intressenter tillämpas budgivning. Då kan slutpriset avvika från utgångspriset. Berätta innan budgivningen om dina önskemål om tillträdesdag, eventuella lånevillkor, försäljning av din nuvarande bostad etc. Det finns inga lagar som reglerar hur en budgivning ska gå till. Det är säljaren som bestämmer om hur och till vem denne säljer. Säljaren har alltid så kallad fri prövningsrätt, vilket innebär att denne inte behöver sälja till den som lämnat det högsta budet. Fastighetsmäklaren framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budlistan lämnas även till slutgiltig köpare med namn och kontaktuppgifter, när mäklarens uppdrag är slutfört, vanligtvis på tillträdesdagen. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud. Då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut). Annan budgivare än köparen har inte rätt att få ta del av budlistan, utan har endast rätt att få information om att bostaden har sålts till någon annan. Ett köp av en fastighet blir inte heller bindande förrän köpare och säljare har undertecknat ett köpekontrakt. Det innebär att ett anbud, ett muntligt eller skriftligt löfte att sälja eller köpa inte är bindande för varken köpare eller säljare. Om någon spekulant lämnar bud efter avslutad budgivning men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som får ta ställning till om budet ska beaktas.
INFORMATION OM S.K. SIDOVERKSAMHET
Enligt fastighetsmäklarlagen ska mäklare som i anslutning till sin förmedlingsverksamhet ägna sig åt annan verksamhet, s.k. sidoverksamhet, redovisa detta skriftligen till säljare och köpare.
BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER
Personuppgifter behandlas i enlighet med vad som framgår av personuppgiftspolicy. Läs mer på vår hemsida 08hemmaklarna.se .
UNDERSÖKNINGSPLIKT FASTIGHET
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen
Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt be nner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p g a fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d v s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.
Köparens undersökningsplikt
Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avlopps-anläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock.
Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvud taget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna.
Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha ”förväntat sig” med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t o m kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.
Anlitande av besiktningsman
Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de esta köpare att anlita s k besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av.
Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsomelinstallationer,vattenochavlopp, rökgångar m m varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning.
Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske före köpet, d v s innan köpekontrakt undertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå.
Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret.
Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, s k köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersöknings-plikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant.
Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet. Om säljarens förtigande innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det finns dock även andra situationer där säljaren är skyldig att upplysa om förhållanden som han har vetskap om och som köparen borde ha upptäckt men förbisett. Det är främst fråga om situationer där omständigheterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett förhållande och där han vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande.
Säljaren kan vidare sägas ha en upplysningsskyldighet i så motto att han kan bli skadeståndsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet men inte upplyst köparen om detta. Detta följer av köparens rätt till skadestånd på grund av säljarens försummelse. Det är således i säljarens eget intresse att han upplyser köparen om de fel eller symptom som han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Säljarens utfästelser
Säljaren kan bli bunden av en utfästelsebeträ ande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och speci cerad utfästelse beträ ande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas inte som utfästelser.
Avtalsfrihet friskrivning
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträ ande viss funktion.
Säljaransvarsförsäkring
Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparens rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT VID KÖP AV FASTIGHET
I dessa dokument redogörs för ansvarsförhållandet mellan parterna, köparens undersökningsplikt samt säljarens upplysningsskyldighet vid köp av fastighet. Redogörelsen är tänkt att ge framförallt köparen en förståelse över det ansvar om att undersöka fastigheten som föreligger innan köpet. Redogörelsen är inte uttömmande såtillvida att den i detalj redogör för de ansvar som föreligger utan kan närmast förklaras som en översiktlig redovisning av vad köparens undersökningsplikt innebär. Det är dock viktigt att ni som köpare av en fastighet har läst och förstått detta innan ni ingår ett köpeavtal.
Om köparen vill ha ytterligare information om undersökningsplikten, eller inte förstår innebörden av vad undersökningsplikten är eller vad det fordras av köparen för att uppfylla densamma vid köp av fastighet, är han/hon alltid välkommen att kontakta den ansvarige fastighetsmäklaren för ytterligare information.
UTGÅNGSPUNKT FÖR ANSVARSFÖRDELNINGEN
Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kon-traktsdagen och att köparen, för att känna sig trygg, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med på grund av fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, det vill säga sådana fel i fastigheten som köparen inte borde upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten ska undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen.
Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symtom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga uttästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna.
Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha ”förväntat sig” med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder till och med kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.
Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet ska kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita en besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan ska köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, va en och avlopp, rökgångar med mera, varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning.
Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske före köpet, det vill säga innan köpekontrakt undertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och däre er på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret.
Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, och att för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, så kallad köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfa ar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.
SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet. Om säljarens förtigande innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det finns dock även andra situationer där säljaren är skyldig att upplysa om förhållanden som han har vetskap om och som köparen borde ha upptäckt men förbise . Det är främst fråga om situationer där omständigheterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett förhållande och där han vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande. Säljaren kan vidare sägas ha en upplysningsskyldighet i så måtto att han kan bli skadeståndsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet men inte upplyst köparen om detta. Detta följer av köparens rätt till skadestånd på grund av säljarens försummelse. Det är således i säljarens eget intresse att han upplyser köparen om de fel eller symtom som han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
SÄLJARENS UTFÄSTELSER
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och specificerad utfästelse beträffande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas inte som utfästelser.
AVTALSFRIHET GÄLLANDE FELANSVAR
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exem- pel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträ ande viss funktion.
SÄLJARANSVARSFÖRSÄKRING
Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparens rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.
ENERGIDEKLARATION FÖR SMÅHUS
När en byggnad eller andel i en byggnad säljs, ska ägaren se till att det för byggnaden finns en energideklaration som vid försäljningstidpunkt (när köpekontrakt undertecknas) inte är äldre än tio år.
Varför Energideklaration?
Att energideklarera byggnader är inte enbart en svensk företeelse utan detta är en del av EUs miljömål om minskad energianvändning. En minskning med 20 % till år 2020 i förhållande till 1995 års förbrukning. Lagen (2006:985) om energideklarationer för byggnader trädde i kraft den 1 oktober 2006.
Vem utför Energideklarationen?
Energideklarationen utförs av utbildad och godkänd energiexpert som skickar deklarationen elektroniskt till Boverket.
Hur vet man att en byggnad är Energideklarerad?
Säljaren (byggnadsägaren) kan visa dokumentation på utförd energideklaration som är yngre än tio år. Om byggnaden säljs vidare inom tio år, från den tidpunkt då deklarationen upprättades, behöver ingen ny deklaration upprättas inför den senare försäljningen.
Vem gör vad?
Säljaren – ansvarar för att det finns en energideklaration – yngre än tio år. Köparen – kan enligt lag, om energideklaration för byggnaden inte är utförd eller är äldre än tio år, utföra en deklaration på säljarens bekostnad.
Fastighetsmäklaren
Fastighetsmäklaren ska informera säljaren om dennes ansvar att upprätta en energideklaration, om det vid försäljning inte finns någon som är yngre än tio år. Även köparen ska informeras om att energideklaration ska finnas och om så inte är fallet, informera om köparens lagliga rätt att, inom sex månader från tillträdet, upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad. Fastighetsmäklaren ska även verka för att en eventuell överenskommelse mellan parterna om energideklaration ska dokumenteras i köpekontraktet.
Energiexperten
Energiexperten arbetar för det ackrediterade företaget, samlar in och bedömer uppgifter för den aktuella byggnaden.
Kommunen
Kommunen är tillsynsmyndighet när det gäller energideklarationerna.
Boverket
Boverket utfärdar föreskrifter i anslutning till lag och förordning om energideklaration av byggnader och för ett särskilt register över energideklarationer.
KÄLLOR:
Boverket utfärdar föreskrifter i anslutning till lag och förordning om energideklaration av byggnader och för ett särskilt register över energideklarationer.
FAST & LÖS EGENDOM
Alltför ofta uppkommer tvister mellan köpare och säljare i samband med fastighetsköp. Oenigheten uppkommer när säljaren i samband med avflyttningen tagit med sig föremål, som köparen anser skall ingå i köpet. Nedan skall vi försöka lämna de råd och anvisningar som Mäklarsamfundet tillämpar.
I jordabalken finns bestämmelser och exempel på vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt annat som inte omfattas av reglerna om den fasta egendomen och tillbehören till denna är att betrakta som lös egendom.
I samband med fastighetsöverlåtelser får köpare och säljare ofta anledning att fundera över dessa frågor. Om tveksamhet skulle uppstå får vi rekommendera att skriftlig överenskommelse trä as, som reglerar vad säljaren avser att ta med sig från fastigheten.
Fastighetstillbehör
Fastighetstillbehör är föremål som av fastighetsägaren har tillförts fastigheten för stadigvarande bruk. Avsikten vid tidpunkten för anbringandet skall vara att föremålet skall förbli permanent på fastigheten.
Byggnadstillbehör
Byggnadstillbehör är föremål som byggnaden blivit försedd med av fastighetsägaren, och som är ägnade för stadigvarande bruk. Föremålet skall normalt sett vara till nytta oavsett vem som äger eller nyttjar fastigheten.
Gränsfall och undantag
Exempel på gränsfall mellan lös egendom och byggnadstillbehör är fristående mikrovågsugn och dekoder till parabolantenn. Extra utrustning såsom kompletterande frysbox är exempel på undantag och utgör inte byggnadstillbehör. Om säljaren skulle vilja undanta vissa fasta tillbehör är detta möjligt, om parterna överenskommit detta i kontraktet.
Bostadsrätter
För att bedöma vad som ingår i köpet av en bostadsrätt gäller i princip samma förutsättningar som för fast egendom, nämligen att det som tillförts av bostadsrättsföreningen eller bostadsrättsinnehavaren för stadigvarande bruk ingår i överlåtelsen. Ledning för bedömningen om vad som ingår i köpet kan således tas i den uppräkning som skett ovan.
Exempel på fastighetstillbehör
- Byggnad (även lekstuga, friggebod, växthus, uthus)
- Ledning för gas, el, vatten och avlopp
- Oljetank
- Stängsel BrevlådaSoptunna
- Flaggstång med lina Grindar
- Sandlåda
- Torkvinda
- Buskar och träd Solur Flytb
Exempel på byggnadstillbehör
- Toalett
- Badrumsinredning
- Badkar
- Duschkabin
- Tvättmaskin
- Torktumlare
- Torkskåp
FLYTTSTÄDNING
Med flyttstädning menas att bostadens alla ytor ska vara rengjorda och fria från fläckar och smuts annat än det som beror på ålder och slitage.
Liten städguide
Detta är ingen exakt lista över de städåtgärder som krävs vid av flyttning. Se det som en rekommendation och anpassa den sedan efter din bostads förutsättningar. Ta också i beaktande om särskilda avtal har gjorts mellan säljare och köpare gällande av flyttningsstädning.
SAMTLIGA RUM
- Torka av alla målade ytor; väggar, fönsterkarmar, snickerier, golv och taklister.
- Dammtorka också ljusknappar och eluttag. Fönster skruvas isär och tvättas på samtliga sidor. Finns persienner ska även dessa rengöras.
- Elementen torkas av, glöm ej mellanrummen mellan vägg och element.
- Garderober våttorkas (med rengöringsmedel) inuti, utanpå och ovanpå. Även garderobstillbehör såsom stänger och hyllplan ska torkas.
- Ta bort eventuella klistermärken och dekaler från väggar och dörrar. Ett tips är att först värma dekaler med hårtorken för att lättare få dem att lossna!
- Gardinfästen och eventuellt också gardinstänger kan lämnas kvar. Gör upp detta med köparen.
Kök
- Taket ska torkas av om det är målat med olje- eller lackfärg.
- Köksskåp och lådor våttorkas med anpassat rengöringsmedel på insidan, utsidan, ovansidan och dessutom på undersidan om det är ett väggskåp.
- Skärbrädor rengörs noggrant på alla sidor. Kakel och diskbänk torkas fria från matrester, fett och annan smuts.
- Spisen dras ut och torkas ren på alla sidor, även baksidan. Gör en grundlig rengöring av plattor, ugn, galler, plåtar och vred. Om ugnsglaset är dubbelt krävs rengöring mellan de båda glasen. Glöm inte att torka golv under och väggar bakom och vid sidan av spisens normala placering!
- Kyl och frys frostas av, luftas och våttorkas noggrant. Torka också rent under och över kyl och frys.
- Lampkåpor tas ned och diskas.
- Köks äktar och ventiler görs rent både in- och utvändigt
Tips! Släng inte handböcker tillhörande kyl, frys, spis, tvättmaskin o s v, lämna kvar dem till köparen!
Badrum/WC
- Använd anpassat rengöringsmedel till alla badrummets ytor.
- Tvättställ och toalett rengörs noggrant. Torka alla ytor, inuti likväl som utanpå.
- Torka rent väggar, kakel och kranar.
- Rengör badkarets alla sidor, se till att avlagringar försvinner. Tag också bort badkarsfronten så att du kan torka bakom och dessutom nå ordentligt när du torkar golvet under.
- Gör rent golvbrunnen.
- Torka golvet noggrant.
- Glöm inte speglar och ventiler!
Kom ihåg! Badrumsskåp, handdukshängare, toalettpappershållare etc är byggnadstillbehör och ska lämnas kvar om inget annat avtalats i köpekontraktet!
Tvättstuga/grovkök
Förutom det som står nämnt under ”Samtliga rum” ska även detta göras:
- Torka tvättmaskin och torktumlare utvändigt, även baksidan! Avlägsna alla tvättmedelsrester och allt ludd från maskinernas ludd lter.
- Torka rent arbetsbänkar och gör rent golvbrunnar och ventiler.
Tomt
Tomt tillhörande bostaden ska också städas. Avlägsna allt skräp från tomten, byggavfall och annat skrot får ej finnas kvar.
Vi rekommenderar att säljare och köpare träffas i bostaden en eller ett par dagar innan tillträdet, för att gå igenom den utförda städningen. Då får säljaren möjlighet att åtgärda eventuella brister innan tillträdesdagen och konfliker kan undvikas.
ATT TÄNKA PÅ VID FLYTT
Det är mycket som ska planeras och tänkas på när det är dags att flytta. Vi har satt samman en lista med råd som förhoppningsvis underlättar. Tveka inte att fråga din mäklare om något känns oklart!
Hemförsäkring
Säg upp er hemförsäkring och glöm inte att teckna en ny för ert nya boende.
Flyttanmäl/avsluta abonnemang
Anmäl flytt av abonnemang såsom telefon, bredband, TV, gas, el, sophämtning, tidningar & magasin, larm osv. Kom ihåg att uppsägningstiden kan vara era månader.
Gör en flyttanmälan hos Skatteverket
Detta görs för folkbokföringen, myndighetspost osv.
Adressändra
Gå in på adressändring.se för att adressändra och eftersända post.
Ansök om ny skola/förskola för barnen
Det kan vara bra att vara ute i god tid med ansökan, då det i vissa kommuner kan vara kö.
Flyttstädning
Bostaden ska flyttstädas innan tillträdesdagen. Vi rekommenderar er att anlita en städfirma som även tar hand om eventuella klagomål från köparen och utför åtgärder. Väljer du att flyttstäda själv, se gärna vårt dokument med råd gällande flyttstädning.
Flyttfirma
Vill ni inte själva sköta flytten av ert bohag så var ute i god tid med att boka en flyttfirma som hjälper er. Se till att de har erforderlig försäkring.
Lämna kvar bruksanvisningar
Om ni har bruksanvisningar eller skötselanvisningar för maskiner och vitvaror lämnar ni kvar dem i bostaden. Tänk även på att andra tillbehör som hör till bostaden ska lämnas kvar. Läs mer om detta i dokumentet Fast och lös egendom.
Garanti kvar?
Finns det garanti kvar på maskiner eller vitvaror, ta gärna kopior på dessa kvitton och lämna över till köparen.
Glöm inte nycklarna!
Inför tillträdet är det viktigt att ni har samlat ihop samtliga nycklar som hör till bostaden. Glöm inte eventuella nycklar till förråd, tvättstuga och postfack.
Skriftliga pantbrev
Är det en fastighet ni har sålt ska ni även överlämna eventuella skriftliga pantbrev.